Τρόφιμα «SOS» για την εμμηνόπαυση

H εμμηνόπαυση είναι μια αναπόφευκτη στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας. Η κατανόηση του τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε φυσικές λύσεις για τις προκλήσεις της υγείας σε αυτή τη φάση της ζωής. Επειδή τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και οστεοπόρωσης. Η εμμηνόπαυση συνδέεται επίσης με υψηλή αρτηριακή πίεση και αύξηση του σωματικού βάρους, καθώς και υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Ενώ η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να βοηθήσει, μπορούμε επίσης να πολεμήσουμε αυτές τις αρνητικές δυνάμεις με κατάλληλη διατροφή.
1. Προστατέψτε την υγεία των οστών σας
Αυξήστε την πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D. Οι περισσότερες γυναίκες συχνά δεν παίρνουν αρκετό ασβέστιο ή βιταμίνη D στην καθημερινή διατροφή τους. Μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες θα πρέπει να προσλαμβάνουν 1.200 mg ασβεστίου την ημέρα. Οι γυναίκες ηλικίας 19 - 50 ετών χρειάζονται 1.000 mg την ημέρα. Σε έρευνα με μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έλαβαν συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D είχαν λιγότερα κατάγματα ισχίου.

Διαβάστε περισσότερα: Τρόφιμα «SOS» για την εμμηνόπαυση

Πάχυνα! Μήπως φταίει που έκοψα το κάπνισμα;

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Μήπως λοιπόν πήρατε τη μεγάλη απόφαση και σταματήσατε αυτό το επικίνδυνο σπορ αλλά αρχίσατε να παίρνετε βάρος;

Διαβάστε περισσότερα: Πάχυνα! Μήπως φταίει που έκοψα το κάπνισμα;

5 τρόφιμα που πρέπει να τρώμε περισσότερο μετά από τα 50

Όταν συζητάμε για το θέμα της υγιεινής διατροφής μετά από τα 50, το ασβέστιο έρχεται συχνά στο προσκήνιο. Είναι σίγουρα απαραίτητη η κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε ασβέστιο κυρίως μετά την ηλικία των 50 ετών αλλά ποιες άλλες θρεπτικές ουσίες και τρόφιμα θα πρέπει να τρώμε περισσότερο μετά την ηλικία των 50 ετών;
Πλιγούρι
Γνωρίζουμε ότι οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές στη ρύθμιση της κινητικότητας του εντέρου.

Διαβάστε περισσότερα: 5 τρόφιμα που πρέπει να τρώμε περισσότερο μετά από τα 50

Οι πειρασμοί του πασχαλινού τραπεζιού

Το παραδοσιακό τραπέζι του ελληνικού Πάσχα περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από «επικίνδυνα» φαγητά, τα οποία έχουν υψηλό θερμιδικό φορτίο & ασφαλώς υψηλά ποσοστά λίπους & χοληστερόλης, τα οποία δυστυχώς καταναλώνονται συχνά μετά από μια σύντομη ή μακρύτερη περίοδο νηστείας & αποχής από ζωικές τροφές. Για το λόγο αυτό η διατροφή μας το Πάσχα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική.
Τον οβελία: Το κατσίκι είναι λιγότερο λιπαρό από το αρνί. Τα 100γρ. άψητου κρέατος(αρνιού ή κατσικιού)

Διαβάστε περισσότερα: Οι πειρασμοί του πασχαλινού τραπεζιού

Σουσάμι άνοιξε….

Το ταχίνι είναι φυσικό προϊόν που αποτελείται από 100% αλεσμένο σουσάμι (σησάμι) που ψήνεται είτε αποφλοιωμένο είτε με το φλοιό του (ολικής αλέσεως) και αλέθεται. Εμφανίζεται ως πολτός, ως ελαιώδης κρέμα. Η ρίζα της λέξης βρίσκεται στην τουρκική γλώσσα και σημαίνει σησαμόπολτος. Υπάρχουν όμως και διάφορα άλλα προϊόντα ταχινιού που περιέχουν επιπλέον συστατικά, όπως π.χ. ταχίνι με μέλι ή κακάο, τα οποία ικανοποιούν διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις των καταναλωτών.

Διαβάστε περισσότερα: Σουσάμι άνοιξε….

Υγιεινό το ψήσιμο στα κάρβουνα;

Τσικνοπέμπτη σήμερα και σαν γνήσιοι Έλληνες θα το τσικνίσουμε με κρασάκι και ψητό στα κάρβουνα! Η Τσικνοπέμπτη είναι η μέρα του μπάρμπεκιου, αλλά όλο αυτό το καπνισμένο κρέας που προέρχεται από τη σχάρα μπορεί να σας εκθέσει σε καρκινογόνους παράγοντες. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι με το σωστό σχεδιασμό και κάποιες έξυπνες επιλογές, μπορείτε να απολαύσετε το αγαπημένο μπάρμπεκιου και να μειώσετε την έκθεσή σας σε καρκινογόνες χημικές ουσίες.

Διαβάστε περισσότερα: Υγιεινό το ψήσιμο στα κάρβουνα;

Το άρθρο της εβδομάδας

Το ουράνιο τόξο της διατροφής

Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι ευεργετικά για την υγεία μας και είναι σημαντικό να τα καταναλώνουμε καθημερινά. Η υψηλή θρεπτική αξία των φρούτων και των λαχανικών τα καθιστά μία από τις σημαντικότερες ομάδες τροφίμων για την υγεία μας.

Γιατί πρέπει να τρώμε φρούτα και λαχανικά;
Η καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας χρωμάτων φρούτων και λαχανικών μέσα ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο:

Περισσότερα...