Αλλεργία: Βάλ’τες στο πιάτο σου!

Ρινίτιδα, άσθμα, αλλεργικό έκζεμα, δερματίτιδες & πολλές ακόμα αλλεργικές παθήσεις που «οργιάζουν» αυτή την εποχή & μας ταλαιπωρούν. Οι ειδικοί τονίζουν την σημασία της σωστής διατροφής τόσο στην πρόληψη αυτών, όσο & στην ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματά τους. Παρόλο που οι αλλεργίες είναι κάτι που δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε πριν στραφούμε βιαστικά σε φαρμακευτικές λύσεις, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η διατροφή μας.

Διαβάστε περισσότερα: Αλλεργία: Βάλ’τες στο πιάτο σου!

5 τροφές που επιταχύνουν το μεταβολισμό

   
 

Τόνος

Φρέσκος ή σε κονσέρβα περιέχει λιπαρά οξέα ω-3, που διεγείρουν την παραγωγή της λεπτίνης, ορμόνης που αυξάνει την αίσθηση της πληρότητας. Επιταχύνει & το μεταβολισμό. Το σκουμπρί, η ρέγκα, η σαρδέλα αποτελούν επίσης καλές πηγές ω-3.

 

Καυτερές πιπεριές

Οι ποικιλίες χαλαπένιο, χαμπανιέρο & καγιέν δεν προσθέτουν μόνο γεύση. Χάρη στο χημικό καψαϊκίνη που περιέχουν αυξάνουν & την καύση θερμίδων. Έρευνες δείχνουν ότι ένα καυτερό γεύμα ενδέχεται να αυξήσει το μεταβολισμό σου ως & 25% για 3 ώρες μετά την κατανάλωση του.

 

Γκρέιπφρουτ

Περιέχει ναρινγκενίνη, αντιοξειδωτικό που, όπως διαπίστωσαν ερευνητές στην Καλιφόρνια, βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη, διατηρώντας σταθερό το σάκχαρο του αίματος & αυξάνοντας την καύση θερμίδων. Οι ειδικοί μελετούν ακόμα το πως ακριβώς μας βοηθά να χάσουμε βάρος.

 

 

Πράσινο τσάι

Διεγείρει το νευρικό σύστημα χωρίς να αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό. Στην επιθεώρηση Journal of Nutrition αναφέρεται ότι οι άνθρωποι που έπιναν πράσινο τσάι & ασκούνταν τακτικά έκαιγαν περισσότερες θερμίδες από αυτούς που γυμνάζονταν αλλά δεν έπιναν τσάι. Με 3 φλιτζ./ ημέρα μπορείς να κάψεις μέχρι & 80 θερμίδες.

 

Βρώμη

Η βρώμη μειώνει το αίσθημα της πείνας, όπως & για τα άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως, απαιτείται περισσότερη ενέργεια για την πέψη της, άρα το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες όταν την καταναλώνουμε.

   

Τι κρύβει το Πασχαλιάτικο τραπέζι;

Το παραδοσιακό τραπέζι του ελληνικού Πάσχα περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από «επικίνδυνα» φαγητά, τα οποία έχουν υψηλό θερμιδικό φορτίο & ασφαλώς υψηλά ποσοστά λίπους & χοληστερόλης, τα οποία δυστυχώς καταναλώνονται συχνά μετά από μια σύντομη ή μακρύτερη περίοδο νηστείας & αποχής από ζωικές τροφές.

Διαβάστε περισσότερα: Τι κρύβει το Πασχαλιάτικο τραπέζι;

Διαβάζοντας τις ετικέτες τροφίμων: Αλάτι

Η νομοθεσία για τις διατροφικές ετικέτες έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα αυστηρή ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να κάνει πιο συνειδητές επιλογές.

Πλέον στην ετικέτα ενός τροφίμου μπορούμε να βρούμε πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την περιεκτικότητα του σε συστατικά.

Μια από αυτές είναι η ποσότητα του αλατιού ή του

Διαβάστε περισσότερα: Διαβάζοντας τις ετικέτες τροφίμων: Αλάτι

Η ποδηλασία βοηθά στη διατήρηση του βάρους

Σύμφωνα με μελέτη, η ποδηλασία είναι η άσκηση που μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να ελέγξουν το βάρος τους στην ηλικία των 30-40 ετών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το περπάτημα σε έντονο ρυθμό μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα για τις αδύνατες, υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, αλλά όχι το αργό περπάτημα.
Τα ευρήματα στηρίχθηκαν στη δεύτερη μελέτη που πραγματοποιήθηκε με νοσηλεύτριες (Harvard Nurses' Health Study), και η οποία παρακολουθεί 116.608 γυναίκες νοσηλεύτριες οι οποίες συμπληρώνουν ερωτηματολόγια ανά τακτά χρονικά διαστήματα σχετικά με την υγεία, το βάρος, τη διατροφή και τις συνήθειές τους. Η νέα ανάλυση που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο στο περιοδικό Archives of Internal Medicine, εξέτασε τις αλλαγές στο βάρος και τη συμπεριφορά των γυναικών αυτών από το 1989 έως το 2005 (περίοδος που οι νοσηλεύτριες ήταν από 25 έως 42 ετών).

Διαβάστε περισσότερα: Η ποδηλασία βοηθά στη διατήρηση του βάρους

Θερμιδική «βόμβα» το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η έναρξη της Σαρακοστιανής νηστείας. Στο Σαρακοστιανό Τραπέζι τα θαλασσινά είναι σε πρώτο πλάνο. Ο περισσότερος κόσμος έχει την εντύπωση ότι τα θαλασσινά προκαλούν αύξηση της χοληστερόλης του αίματος & τα αποφεύγει, ενώ αγνοεί το γεγονός ότι περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα καλύπτοντας τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνη. Περιέχουν ελάχιστο λίπος & είναι καλές πηγές βιταμίνης Β12, απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του νευρικού ιστού. Τα 100γρ. τηγανητά καλαμαράκια & γαρίδες συνεισφέρουν περίπου 230 θερμίδες, οι οποίες μειώνονται σε λιγότερο από τις μισές αν γίνουν ψητά ή ακόμα & καλύτερα βραστά.
Τα όσπρια αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα: Θερμιδική «βόμβα» το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Το άρθρο της εβδομάδας

Το ουράνιο τόξο της διατροφής

Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι ευεργετικά για την υγεία μας και είναι σημαντικό να τα καταναλώνουμε καθημερινά. Η υψηλή θρεπτική αξία των φρούτων και των λαχανικών τα καθιστά μία από τις σημαντικότερες ομάδες τροφίμων για την υγεία μας.

Γιατί πρέπει να τρώμε φρούτα και λαχανικά;
Η καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας χρωμάτων φρούτων και λαχανικών μέσα ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο:

Περισσότερα...