Όχι πια στρες! 12 τρόφιμα που σε ηρεμούν…

Κουνουπίδι

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες κάτι που ενισχύει τη σωστή πέψη & λειτουργία του εντέρου. Αν το στρες θα σου δημιουργεί δυσκοιλιότητα ή άλλα προβλήματα πέψης, βάλτο στη διατροφή σου.

Χαλάρωσε:Βάλε στον ατμό ένα φλιτζάνι κουνουπίδι & κάντο πουρέ με ελαιόλαδο, μπαχαρικά & χρησιμοποίησέ το σαν σαλάτα.

Σπόροι Κολοκύθας

Ο ψευδάργυρος είναι πολύ σημαντικός για το ανοσοποιητικό σύστημα & τη διαχείριση του στρες. Συμπτώματα από την έλλειψη ψευδαργύρου είναι η απώλεια όρεξης, η ευερεθιστότητα & η κατάθλιψη.

Χαλάρωσε: Βάλε ¼ του φλιτζ. σπόρους κολοκύθας για να κάνεις τη σαλάτα σου πιο τραγανή & να κρατήσεις τα επίπεδα του ψευδαργύρου υψηλά. Επίσης, μπορείς να ψήσεις

Διαβάστε περισσότερα: Όχι πια στρες! 12 τρόφιμα που σε ηρεμούν…

Αγάπησε την καρδιά σου!

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου της στεφανιαίας νόσου & του εγκεφαλικού επεισοδίου, παίρνουν ζωές πρόωρα. Στην πραγματικότητα 17,3 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο & αυξάνονται. Είναι μύθος ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα επηρεάζουν μόνο ηλικιωμένους & άνδρες. Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος στις γυναίκες έχει υποεκτιμηθεί καθώς πεθαίνουν 1 στις 3 γυναίκες από καρδιαγγειακά. Τα παιδιά είναι επίσης ευάλωτα: ο καρδιαγγειακός κίνδυνος ξεκινά πριν από τη γέννηση κατά την ανάπτυξη του εμβρύου & πολλαπλασιάζεται στην παιδική ηλικία με την έκθεση σε ανθυγιεινές δίαιτες, έλλειψη άσκησης & κάπνισμα. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής εκθέτει τα παιδιά σε διατροφή πλούσια σε κακά λιπαρά & ζάχαρη, ενώ δραστηριότητες όπως ο Η/Υ ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αποθαρρύνουν τη φυσική δραστηριότητα.

Διαβάστε περισσότερα: Αγάπησε την καρδιά σου!

Οίνος ευφραίνει καρδίαν…

Μιας & ήρθε η εποχή του τρύγου μάλλον καλό είναι να λύσουμε τις απορίες μας για το κρασί. Προστατεύει την καρδιά, ενισχύει τον εγκέφαλο, αυξάνει την πίεση; Τι είδος κρασιού να προτιμάμε & ποια είναι η μερίδα;  

Η δύναμη των αντιοξειδωτικών

Τα αντιοξειδωτικά είναι συστατικά που υπάρχουν σε αρκετά τρόφιμα όπως κρασί, μήλα,

Διαβάστε περισσότερα: Οίνος ευφραίνει καρδίαν…

Αμύγδαλα : σου κάνουν καλό!

Tα αμύγδαλα αποτελούν το πιο πυκνό σε θρεπτικά συστατικά είδος ξηρών καρπών. Μια μερίδα (περίπου 20 αμύγδαλα, όσα δηλαδή χωράνε σε 2 χούφτες) είναι άριστη πηγή βιταμίνης Ε & μαγνησίου, καλή πηγή πρωτεΐνης & φυτικών ινών & προσφέρουν κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο & πολυακόρεστα λιπαρά.
Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Σύλλογο Διαιτολόγων η κατανάλωση μιας χούφτας αμυγδάλων την ημέρα συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών & στην αύξηση της κατανάλωσης απαραίτητων θρεπτικών συστατικών όπως οι φυτικές ίνες, η πρωτεΐνη & η βιταμίνη Ε.

Διαβάστε περισσότερα: Αμύγδαλα : σου κάνουν καλό!

Απορρίμματα τροφής: τι μπορούμε να κάνουμε;

Υπολογίζεται ότι τα απορρίμματα τροφής από ΗΠΑ & Ευρώπη (89 εκατ. τόνοι) θα μπορούσαν να σιτίσουν 3 φορές όλη τη Γη. Τα απορρίμματα τροφίμων συμβάλλουν στην υπερβολική κατανάλωση νερού & ορυκτών καύσιμων που μαζί με τις εκπομπές μεθανίου & CO2 λόγω αποσύνθεσης των τροφίμων, επηρεάζουν την παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Ένα μεγάλο ποσοστό απορριμμάτων αποδίδεται στα νοικοκυριά (37 εκατ. τόνοι). Στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι 60% των απορριμμάτων των νοικοκυριών θα μπορούσε να αποφευχθεί & μεταφράζεται σε εξοικονόμηση περίπου 565€ ανά νοικοκυριό ανά χρόνο. Ακόμη, η εκτιμώμενη εξοικονόμηση

Διαβάστε περισσότερα: Απορρίμματα τροφής: τι μπορούμε να κάνουμε;

Τα άτομα που τρώνε γρήγορα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

Αν ανήκεις στα άτομα που τρώνε γρήγορα στο τραπέζι, υπάρχει κίνδυνος να γίνεις υπέρβαρος. Μέρος του προβλήματος είναι ότι είσαι πρώτος για δευτερόλεπτα ενώ οποιοσδήποτε άλλος ακόμα τσιμάει την πρώτη του μπουκιά. Ακόμη χάνεις το σήμα που σε ειδοποιεί ότι έφαγες αρκετά, επειδή το πιάτο σου είναι άδειο πριν το φαγητό φτάσει στο στομάχι σου και στείλει το μήνυμα στον εγκέφαλο.

Διαβάστε περισσότερα: Τα άτομα που τρώνε γρήγορα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

Το άρθρο της εβδομάδας

Το ουράνιο τόξο της διατροφής

Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι ευεργετικά για την υγεία μας και είναι σημαντικό να τα καταναλώνουμε καθημερινά. Η υψηλή θρεπτική αξία των φρούτων και των λαχανικών τα καθιστά μία από τις σημαντικότερες ομάδες τροφίμων για την υγεία μας.

Γιατί πρέπει να τρώμε φρούτα και λαχανικά;
Η καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας χρωμάτων φρούτων και λαχανικών μέσα ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο:

Περισσότερα...