Ας καταρρίψουμε κάποιους διατροφικούς μύθους….

Μύθος: «Μπορώ να χάσω βάρος, ενώ τρώω ό,τι θέλω."
Για να επιτύχουμε απώλεια βάρους, θα πρέπει να καίμε περισσότερες θερμίδες από ό,τι καταναλώνουμε. Είναι δυνατό να τρώμε οποιοδήποτε τρόφιμο επιθυμούμε και να χάνουμε βάρος. Θα πρέπει να γίνεται περιορισμός του αριθμού των θερμίδων που καταναλώνουμε καθημερινά με παράλληλη αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Το κλειδί είναι ο έλεγχος της μερίδας. Η κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων φαγητού και η επιλογή τροφίμων χαμηλής θερμιδικής αξίας είναι ζωτικής σημασίας.
Tip: Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, μπορείτε να τρώτε τα αγαπημένα σας φαγητά λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των θερμίδων και την ποσότητα της μερίδας.

Μύθος: Η παράλειψη γευμάτων είναι ένας καλός τρόπος να χάσεις βάρος.
Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό και τρώνε λιγότερες φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας τείνουν να είναι βαρύτεροι από αυτούς που τρώνε τέσσερις ή πέντε φορές την ημέρα.

Διαβάστε περισσότερα: Ας καταρρίψουμε κάποιους διατροφικούς μύθους….

Τα αυγά μας κάνουν καλό;

Ολόκληρα αυγά vs ασπράδια αυγών;
Για σχεδόν 40 χρόνια, οι ερευνητές έχουν προσπαθήσει να προσδιορίσουν αν η ομελέτα, τα αυγά μάτια ή στραπατσάδα είναι πραγματικά υγιεινά. Το επιχείρημα ενάντια πάντα περιστρέφονταν γύρω από δύο απλούς παράγοντες - τα αυγά είναι πλούσια σε λίπος και χοληστερόλη. Στην πραγματικότητα, μια γρήγορη ματιά στους πιο κοινούς μύθους δείχνει ότι τα οφέλη της κατανάλωσης των αυγών είναι πολύ περισσότερα.

Διαβάστε περισσότερα: Τα αυγά μας κάνουν καλό;

Υπογλυκαιμία: τι πρέπει να κάνω;

Όταν το σάκχαρο στο αίμα σας πέσει κάτω από τα 60mg/dl, σημαίνει ότι έχετε υπογλυκαιμία. Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά τα πιο συχνά είναι τα παρακάτω:

• Ζαλάδα
• Μούδιασμα στη γλώσσα ή στα χείλη

Διαβάστε περισσότερα: Υπογλυκαιμία: τι πρέπει να κάνω;

Αλήθειες & μύθοι για τη γλουτένη

1. Αλήθεια ή Μύθος; Ο καθένας πρέπει να αποφεύγει την γλουτένη.
Μύθος!
Η πέψη της γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη και στα τρόφιμα που περιέχουν αυτούς τους σπόρους (όπως ψωμί, δημητριακά και ζυμαρικά), δεν είναι συνήθως πρόβλημα εκτός εάν κάποιος έχει κοιλιοκάκη ή πάσχει από ευαισθησία στη γλουτένη. Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να αφομοιώσουν τη γλουτένη σωστά υποφέρουν από πόνο στην κοιλιά, αέρια και διάρροια και, με την πάροδο του χρόνου, σοβαρή εντερική βλάβη. Τα άτομα που έχουν ευαισθησία στη γλουτένη, από την άλλη πλευρά, πάσχουν από παρόμοια συμπτώματα, αλλά δεν βιώνουν εντερική βλάβη.

Διαβάστε περισσότερα: Αλήθειες & μύθοι για τη γλουτένη

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής : Βιώσιμα Συστήματα Τροφίμων με στόχο την Επισιτιστική Ασφάλεια και τη Διατροφή

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο στις 16 Οκτωβρίου. Το επίσημο θέμα της ημέρας - ανακοινώθηκε κατά την έναρξη της χρονιάς από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO, www.fao.org) - δίνει έμφαση στις βιώσιμες πρακτικές από την παραγωγή μέχρι και την κατανάλωση τροφίμων με στόχο την προαγωγή της συνεχούς ευημερίας τόσο του ανθρώπου όσο και του πλανήτη μας καθώς και στην προσπάθεια τερματισμού της πείνας.

Σήμερα, σχεδόν 870 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποσιτίζονται χρόνια. Μη βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης επιδεινώνουν το φυσικό περιβάλλον, απειλούν τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα που είναι απαραίτητα για τη μελλοντική προσφορά τροφίμων στη μετέπειτα ζωή μας.

Διαβάστε περισσότερα: Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής : Βιώσιμα Συστήματα Τροφίμων με στόχο την Επισιτιστική Ασφάλεια και τη...

… Γερά Οστά Για Γερό Μέλλον…

Όλοι μας είμαστε σε κίνδυνο να αναπτύξουμε οστεοπόρωση καθώς μεγαλώνουμε, αλλά η χαμηλή οστική πυκνότητα & ο κίνδυνος για οστεοπορωτικά κατάγματα απαντώνται συνήθως σε μέσης ηλικίας μετεμμηνοπαυσιακές & ηλικιωμένες γυναίκες. Δε θα πρέπει να θεωρηθεί πως οι άντρες απαλλάσσονται από τη νόσο. Σε παγκόσμια κλίμακα 1 στους 5 άντρες (περισσότερο και από καρκίνο του προστάτη) προσβάλλονται από οστεοπόρωση.(Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης)

Τύποι Οστεοπόρωσης
Ο τύπος Ι εμφανίζεται σε σχετικά νέες γυναίκες σαν

Διαβάστε περισσότερα: … Γερά Οστά Για Γερό Μέλλον…

Το άρθρο της εβδομάδας

Το ουράνιο τόξο της διατροφής

Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι ευεργετικά για την υγεία μας και είναι σημαντικό να τα καταναλώνουμε καθημερινά. Η υψηλή θρεπτική αξία των φρούτων και των λαχανικών τα καθιστά μία από τις σημαντικότερες ομάδες τροφίμων για την υγεία μας.

Γιατί πρέπει να τρώμε φρούτα και λαχανικά;
Η καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας χρωμάτων φρούτων και λαχανικών μέσα ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο:

Περισσότερα...