Το ουράνιο τόξο της διατροφής

Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι ευεργετικά για την υγεία μας και είναι σημαντικό να τα καταναλώνουμε καθημερινά. Η υψηλή θρεπτική αξία των φρούτων και των λαχανικών τα καθιστά μία από τις σημαντικότερες ομάδες τροφίμων για την υγεία μας.

Γιατί πρέπει να τρώμε φρούτα και λαχανικά;
Η καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας χρωμάτων φρούτων και λαχανικών μέσα ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο:

Διαβάστε περισσότερα: Το ουράνιο τόξο της διατροφής

Διατροφικές δεσμεύσεις για το νέο έτος

Στην αρχή κάθε έτους, πολλοί από εμάς σπεύδουν να βάλουν διατροφικούς στόχους για την καινούργια χρονιά που μέσα σε λίγες εβδομάδες έχουν ξεχαστεί. Ξεχάστε μη ρεαλιστικούς στόχους και ακολουθείστε 5 απλά βήματα που μπορείτε να αρχίσετε ακόμα και τώρα ώστε στο τέλος της χρονιάς να είστε πιο υγιείς.


1. Πάρε ένα φρούτο στη δουλειά ή στο σχολείο.
Είναι το πιο εύκολο πράγμα για κολατσιό καθώς δεν απαιτείται μαγείρεμα. Πάρε πακέτο ένα φρούτο ως σνακ. Αν δεν έχεις το χρόνο να καθαρίσεις ένα φρούτο, πολλά καταστήματα τα προσφέρουν έτοιμα. Θα κάνει καλό στην υγεία σου και στην τσέπη σου.

2. Αντικατέστησε τα αγαπημένα σου προϊόντα δημητριακών με ολικής άλεσης.

Διαβάστε περισσότερα: Διατροφικές δεσμεύσεις για το νέο έτος

Ρόδι το θαυματουργό!

Έμβλημα θεοτήτων, σύμβολο μακροζωίας και γονιμότητας, οι Πέρσες το αποκαλούν και «φρούτο του Παραδείσου». Το ρόδι έχει συνδεθεί διαχρονικά με τη ζωή, τον πλούτο, τη γονιμότητα, την καλοτυχία. Σπουδαίοι επιστήμονες του παρελθόντος, όπως ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος, εξύμνησαν τις θεραπευτικές ιδιότητές του, χρησιμοποιώντας το για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων, της επιπεφυκίτιδας, των στομαχικών και άλλων διαταραχών. Πέρα από τους συμβολισμούς, το ρόδι είναι εξαιρετικά χρήσιμο φρούτο,

Διαβάστε περισσότερα: Ρόδι το θαυματουργό!

Τρώω συνέχεια γλυκά. Έχω εμμονή με τη ζάχαρη;

Οι άνθρωποι που τρώνε ζάχαρη σε καθημερινή βάση λαχταρούν συνήθως ακόμα περισσότερη ζάχαρη. Αυτό θα μπορούσε να είναι και ένα είδος εθισμού. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ανεβαίνουν ταχύτατα μετά την κατανάλωση ζάχαρης και στη συνέχεια πέφτουν κατακόρυφα, με αποτέλεσμα τη λαχτάρα για περισσότερη ζάχαρη μετά από μερικές ώρες. Μερικοί άνθρωποι τρώνε ζάχαρη ως απάντηση στο άγχος ή την κατάθλιψη, επικαλούμενοι τη συναισθηματική ικανοποίηση. Τρώγοντας ισορροπημένα, υγιεινά γεύματα και ελέγχοντας το σάκχαρο στο αίμα είναι εφικτό κάποιος να μειώσει τη λαχτάρα για φαγητό.

Διαβάστε περισσότερα: Τρώω συνέχεια γλυκά. Έχω εμμονή με τη ζάχαρη;

Συμπληρώματα διατροφής: Ανάγκη ή Μόδα;

Μόλις ακούμε συμπληρώματα διατροφής το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι πολυβιταμινούχα σκευάσματα, λιποδιαλύτες, ενεργειακά ποτά κτλ. ίσως μετά τα πρόσφατα γεγονότα με το bodybuilding και τα αναβολικά. Για να δούμε όμως τι είναι στην πραγματικότητα! Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ένα θέμα πάνω στο οποίο υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ των ειδικών. Για την πλειοψηφία των ατόμων, μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ποικιλία, είναι δυνατό να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για σωστή υγεία.

Διαβάστε περισσότερα: Συμπληρώματα διατροφής: Ανάγκη ή Μόδα;

Μήπως τα καλοκαιρινά φρούτα είναι παρεξηγημένα;

Κύριο χαρακτηριστικό των καλοκαιρινών φρούτων είναι η έντονη παρουσία ζάχαρης & νερού αλλά & η απίθανη γεύση που τα κάνει πραγματικά πειρασμό για όλους μας. Στα καλοκαιρινά φρούτα, η φρουκτόζη μπορεί να συνοδεύεται & από μικρότερες ποσότητες γλυκόζης (κοινή ζάχαρη), αλλά η ύπαρξη φυτικών ινών στο τρόφιμο, καθιστά την απορρόφησή της αργή, με συνέπεια να μην δημιουργούνται υψηλές τιμές ζαχάρου στο αίμα. Πέρα από τη γλυκιά τους γεύση & το άρωμά τους, τα φρούτα προσφέρουν πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία & μέταλλα, ενώ είναι καλή πηγή

Διαβάστε περισσότερα: Μήπως τα καλοκαιρινά φρούτα είναι παρεξηγημένα;

Το άρθρο της εβδομάδας

Το ουράνιο τόξο της διατροφής

Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι ευεργετικά για την υγεία μας και είναι σημαντικό να τα καταναλώνουμε καθημερινά. Η υψηλή θρεπτική αξία των φρούτων και των λαχανικών τα καθιστά μία από τις σημαντικότερες ομάδες τροφίμων για την υγεία μας.

Γιατί πρέπει να τρώμε φρούτα και λαχανικά;
Η καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας χρωμάτων φρούτων και λαχανικών μέσα ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο:

Περισσότερα...