Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου της στεφανιαίας νόσου & του εγκεφαλικού επεισοδίου, παίρνουν ζωές πρόωρα. Στην πραγματικότητα 17,3 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο & αυξάνονται. Είναι μύθος ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα επηρεάζουν μόνο ηλικιωμένους & άνδρες. Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος στις γυναίκες έχει υποεκτιμηθεί καθώς πεθαίνουν 1 στις 3 γυναίκες από καρδιαγγειακά. Τα παιδιά είναι επίσης ευάλωτα: ο καρδιαγγειακός κίνδυνος ξεκινά πριν από τη γέννηση κατά την ανάπτυξη του εμβρύου & πολλαπλασιάζεται στην παιδική ηλικία με την έκθεση σε ανθυγιεινές δίαιτες, έλλειψη άσκησης & κάπνισμα. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής εκθέτει τα παιδιά σε διατροφή πλούσια σε κακά λιπαρά & ζάχαρη, ενώ δραστηριότητες όπως ο Η/Υ ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αποθαρρύνουν τη φυσική δραστηριότητα.

 1. Γίνε δραστήριος
Ακόμη & 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης 5 φορές / εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Φυσική δραστηριότητα μπορεί να είναι το καθετί όπως το νοικοκυριό, η φροντίδα του κήπου κ.α. Βάλε ρεαλιστικούς στόχους & βελτίωσε τη φυσική σου δραστηριότητα σταδιακά, δε θα γίνεις απευθείας μαραθωνοδρόμος. Ερεύνησε τις επιλογές που υπάρχουν στην περιοχή σου & διάλεξε ότι σου ταιριάζει.

2. Ξεκίνα υγιεινή διατροφή
Μια υγιεινή διατροφή βοηθά στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου & του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μείωσε το συνολικό λίπος & κυρίως το κορεσμένο (ολόπαχα γαλακτοκομικά, τυρί, λιπαρά κρέατα, βούτυρο, γλυκά, κρέμα γάλακτος)
Μείωσε τη συνολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος (άπαχο μοσχάρι & χοιρινό)
Αύξησε άπαχα λευκά κρεάτα (κοτόπουλο, γαλοπούλα, στρουθοκάμηλο, κουνέλι, λαγό)
• Κατανάλωσε τρόφιμα πλούσια σε ω-3λιπαρά (λιπαρά ψάρια πχ. σκουμπρί, σαρδέλα, σολομό, τσιπούρα, γαύρο, λιναρόσπορο, αντράκλα)
• Χρήση ελαιολάδου. Βράσιμο, ψήσιμο, στον ατμό, γκριλ
Αύξησε την κατανάλωση φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, προϊόντα ολ. άλεσης)
Αποφυγή γλυκών & αλμυρών σνακ (μπισκότα, κράκερ, σοκολάτες) μεταξύ των γευμάτων ð φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς (άψητους, ανάλατους)
Αποφυγή fast food, φαγητού εκτός σπιτιού
Μειώστε το αλάτι (μαγειρικό & επιτραπέζιο). Αποφύγετε αλμυρά σνακ & αλατισμένους ξηρούς καρπούς, ελιές, παστά. ð λεμόνι, μυρωδικά
• Χρήση μαργαρινών με φυτικές στερόλες.
• Κατανάλωση αλκοόλ: 1 μερίδα / ημέρα για γυναίκες & 2 μερίδες / ημέρα για άνδρες.
• Έλεγξε τη μερίδα σου, βάλε μικρότερα πιάτα.

3. Πες όχι στο κάπνισμα
Ένας στους δύο καπνιστές πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το τσιγάρο. Η διακοπή του καπνίσματος καθώς παθητικού μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Η αποφυγή του καπνίσματος μέσα στο σπίτι & η εκπαίδευση των παιδιών για τους κινδύνους που επιφέρει είναι σημαντική. Η συμβουλή κάποιου ειδικού για τη διακοπή κρίνεται απαραίτητη.

4. Μάθε τους αριθμούς σου
Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχεις τακτικά την υγεία σου. Επισκέψου το γιατρό ή διαιτολόγο σου για να μετρήσεις την πίεση, τη χοληστερίνη, το σάκχαρο σου καθώς & το βάρος, το ποσοστό λίπους & το αν είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Όταν μάθεις το συνολικό σου καρδιαγγειακό κίνδυνο με τη βοήθεια του ειδικού μπορείς να σχεδιάσεις ένα καινούργιο πλάνο αλλαγής του τρόπου ζωής σου & πιθανές θεραπείες.
Γιόρτασε την Παγκόσμια Μέρα Καρδιάς 29 Σεπτεμβρίου κάνοντας κάτι για την καρδιά σου. Της το χρωστάς!