Η φροντίδα των δοντιών μας είναι ένας άλλος τρόπος για την πρόληψη της παχυσαρκίας. Υπάρχει σχέση μεταξύ της απώλειας των δοντιών & της κακής διατροφής. Ασφαλώς, η μάσηση είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία της πέψης καθώς τεμαχίζεται το τρόφιμο σε μικρότερα κομμάτια & αναμιγνύεται με το σάλιο. Η ικανότητά μας στη μάσηση καθορίζει επίσης την ποικιλία των τροφών που καταναλώνουμε, κάτι που είναι

σημαντικό για μια καλά ισορροπημένη διατροφή.

Σήμερα πλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι το σωματικό βάρος σχετίζεται με το πόσο καλό είναι το μασητικό μας σύστημα. Μελέτες από την Αίγυπτο & τον Καναδά υποδηλώνουν ότι η ελλιπής οδοντοστοιχία μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα άτομα με μόνο 21 από τα 32 δόντια τους ήταν 3 φορές πιθανότερο να γίνουν υπέρβαροι. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα ποσοστό του αυξημένου βάρους μπορεί να αποδοθεί στην ανικανότητα του ατόμου να μασήσει ολόκληρα φρούτα, λαχανικά & άλλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες που έχουν λιγότερες θερμίδες.

Ένας άλλος τρόπος να το δει κανείς είναι ότι το μάσημα χρειάζεται χρόνο & επιβραδύνει το ρυθμό με τον οποίο μπορούμε να καταναλώνουμε θερμίδες. Μαλακότερα τρόφιμα είναι εύκολο να φαγωθούν & να πάνε κάτω γρήγορα.

Πραγματικά δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για το βούρτσισμα μετά από τα γεύματα & τη χρήση νήματος καθημερινά. Η καλή στοματική υγιεινή & τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τη στοματική υγεία σας.

Τεχνητές οδοντοστοιχίες είναι η λύση ανάγκης καθώς δεν παρέχουν την ίδια ικανότητα μάσησης τα δικά σας δόντια. Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι η χρήση των οδοντοστοιχιών συνδέεται με τη μείωση της διατροφικής κατάστασης, απώλεια της γεύσης & πεπτικά προβλήματα.

Συμπερασματικά, η διατροφή συμβάλλει στη στοματική υγεία, στο σωστό σχηματισμό των δοντιών & των ούλων ενώ η πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων & απαραίτητων ιχνοστοιχείων, βοηθά στη επούλωση των πληγών & των μολύνσεων. Δοκιμάστε τροφές που είναι σφριγηλές ακόμα & σκληρές. Μη διστάζετε να γυμνάσετε τα ούλα σας. Οργανώστε τα γεύματά σας. Μην υποκύπτετε σε ενδιάμεσα μικρογεύματα πλούσια σε λιπαρά & ζάχαρη ενώ λόγω συνθηκών - συνήθως βρίσκεστε εκτός - δεν μπορούν να ακολουθηθούν από ένα καλό βούρτσισμα δοντιών.