Από την αρχαιότητα το ένστικτο του ανθρώπου τον έκανε να αναζητά την τροφή το χειμώνα για να ανταπεξέλθει στο κρύο & στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Στις μέρες μας όμως, μαζί με τις περιβαλλοντικές συνθήκες έχουν αλλάξει ο τρόπος ζωής, η θέρμανση, η ενδυμασία, που αποτρέπουν το κρύο & δημιουργούν ομαλές συνθήκες διαβίωσης. Παρ'όλα αυτά, κάποια ένστικτα ακόμη

υπάρχουν & δεν είναι τυχαίο ότι το χειμώνα «πεινάμε περισσότερο».

Ο μεταβολισμός: Η χαμηλή θερμοκρασία αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό & μας κάνει να πεινάμε λίγο περισσότερο, σε αντίθεση με το καλοκαίρι που η πείνα μειώνεται. Αυτό βέβαια συμβαίνει σε πολύ μικρό ποσοστό & σε καμία περίπτωση δε δικαιολογεί την ακατάσχετη υπερφαγία τους χειμερινούς μήνες. Έτσι, αυξάνεται το βάρος. Γι' αυτό συνιστάται προσεκτική & ισορροπημένη διατροφή καθόλη τη διάρκεια του χρόνου & φυσικά τακτική σωματική άσκηση.


Οι τροφές μας ζεσταίνουν;
Καταναλώνοντας μικρά & συχνά γεύματα, αυξάνουμε τη θερμοκρασία του σώματος μας, με αποτέλεσμα να μην κρυώνουμε. Η πέψη & η απορρόφηση έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ενέργεια. Είναι η «θερμογένεση λόγω τροφής». Αυτό συμβαίνει λίγα λεπτά μετά την κατανάλωση της τροφής. Τότε η ενέργεια που παράγεται είναι κατά περίπου 10% μεγαλύτερη από αυτή που παράγεται όταν έχουμε άδειο στομάχι, αυξάνοντας τη θερμοκρασία του σώματος μας, δηλαδή κάνουμε περισσότερες καύσεις. Αυτός είναι & ένας λόγος που συνιστώνται μικρά & συχνά γεύματα. Κρατάμε συνεχώς το μεταβολισμό μας ενεργοποιημένο, τα επίπεδα του σακχάρου μας σταθερά & αποτρέπουμε τον εαυτό μας από το τσιμπολόγημα & την υπερφαγία.


Η ενυδάτωση του οργανισμού ακόμα & τον χειμώνα
Τον χειμώνα, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας, ιδρώνουμε λιγότερο & το αίσθημα της δίψας μειώνεται. Όμως δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο οργανισμός μας έχει πάντα μεγάλες ανάγκες για υγρά. Θα πρέπει να καταναλώνουμε υγρά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Εκτός από το νερό, τα φρούτα, οι σαλάτες, οι σούπες είναι επίσης τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό & θα πρέπει να υπάρχουν στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Γενικά, ας καταναλώνουμε τουλάχιστον 1,5lt νερό την μέρα.


Γιατί παχαίνουμε το χειμώνα;
Χαρακτηριστικό της χειμερινής περιόδου είναι η ακινησία σε αντίθεση με το καλοκαίρι, γιατί η δικαιολογία του καιρού μας κάνει αδρανείς. Εκεί φυσικά αυξάνονται οι πιθανότητες να τσιμπολογήσουμε αφού το μυαλό μας στο φαγητό. Επιπλέον υπάρχουν οι περίοδοι των γιορτών, όπου υπάρχει ακατάσχετη υπερφαγία. Αυτοί σε συνδυασμό με τη χαμηλή φυσική δραστηριότητα, είναι οι βασικότεροι παράγοντες που παχαίνουμε. Η λύση είναι να μη μένουμε αδρανείς. Επιλέγουμε ένα σπορ που μας αρέσει & το εξασκούμε καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα.


Μπαχαρικά για ζεστασιά & προστασία!

Ένας απλός τρόπος για να ζεσταθούμε περισσότερο το χειμώνα είναι να μαγειρέψουμε το φαγητό μας με μπαχαρικά & συγκεκριμένα να αντικαταστήσουμε το αλάτι με αυτά. Για παράδειγμα, το πιπέρι ή η καυτερή πιπεριά δίνουν ωραία γεύση στο φαγητό & έχουν τη δυνατότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος μας.
Παρόλο που ο χειμώνας τυπικά τελειώνει την επομένη εβδομάδα, το κρύο & οι ιώσεις της εποχής δεν του επιτρέπουν να φύγει. Συνεπώς συνιστάται προσεκτική & ισορροπημένη διατροφή καθόλη τη διάρκεια του χρόνου & φυσικά τακτική σωματική άσκηση.