Το παγωτό είναι το πιο δημοφιλές επιδόρπιο του καλοκαιριού με φανατικούς οπαδούς & ρίζες από την αρχαία Αίγυπτο & Βαβυλώνα, βέβαια οι πρώτες συνταγές εμφανίζονται γύρω στα 1600 στην Ευρώπη. Όμως η νέα τάση είναι το παγωμένο γιαούρτι. Ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια στην Αμερική, οπότε απευθυνόταν κυρίως σε άτομα που επιθυμούσαν να χάσουν βάρος, στις μέρες όμως δημιουργείται συνωστισμός σε κάθε σημείο διάθεσής του,
από άτομα κάθε ηλικίας και κατάστασης σωματικού βάρους.
Σύσταση
H σύσταση του παγωτού εξαρτάται από την ποιότητα & τον τύπο του. Οι πρώτες ύλες είναι: γάλα φρέσκο ή σε σκόνη – πλήρες ή ημίπαχο, αβγά, κακάο, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες, χυμοί φρούτων, σταθεροποιητές, γαλακτωματοποιητές, χρώματα, αρώματα. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται διάφορα πρόσθετα : κομμάτια, σιρόπι, απομίμηση σοκολάτας, ξηροί καρποί, σιρόπια φρούτων, καραμέλα, κομμάτια φρούτων κ.ά. Αντίθετα, στο παγωμένο γιαούρτι, το τελικό προϊόν είναι αποτέλεσμα της μίξης άπαχου γάλακτος, καλλιέργειας γιαουρτιού, της προσθήκης κάποιας γλυκαντικής ουσίας (συνήθως φρουκτόζης ή άλλου γλυκαντικού), ενζύμων & ενός σταθεροποιητή. Ανάλογα με το αν έχει γνήσια γεύση γιαουρτιού ή άλλη γεύση προστίθενται αρωματικές & χρωστικές ουσίες.
Διατροφική Αξία
Το παγωτό περιέχει σε ισόρροπη σχέση πρωτεΐνες (υψηλής βιολογικής αξίας 95% - γάλα), λίπη (0-15 γρ./100γρ.), υδατάνθρακες(20-25γρ./100γρ.), άλατα, ασβέστιο (υψηλή βιοδιαθεσιμότητα = 120mg/100γρ), φώσφορο & βιταμίνες A, B1, B2, B12, ενώ υστερεί σε σίδηρο, βιταμίνη D & C. Θερμιδικά στα 100γρ. περιέχει 75-240 θερμίδες. Αντίθετα, στα 100γρ. παγωμένου γιαουρτιού περιέχονται γύρω στις 115 θερμίδες & μόλις 2γρ. λιπαρά. Αποτελεί πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, ασβεστίου, και –ανάλογα με την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται- προβιοτικών λόγω του γιαουρτιού. Δεν περιέχει ζάχαρη, ούτε γλουτένη, είναι χαμηλό σε νάτριο, ενώ η περιεκτικότητά του σε λακτόζη είναι σχετικά περιορισμένη.
Ποσότητα & συχνότητα
Το παγωμένο γιαούρτι προσφέρεται σε μικρό, μεσαίο, μεγάλο μέγεθος & σε διάφορες γεύσεις. Μπορεί να συνδυαστεί με toppings: φρέσκα φρούτα, δημητριακά, ξηροί καρποί, γλυκά του κουταλιού, αλλά & σοκολάτα σε κομμάτια ή σιρόπι & μπισκότο. Οι πιο «ασφαλείς» επιλογές: φρούτα, δημητριακά & ξηροί καρποί. Το παγωτό τώρα είναι συσκευασμένο ή χύμα, σκέτο, με γεύσεις, σοκολάτα, σιρόπια, παρφέ, ξηρούς καρπούς, μπισκότο & ατελείωτους συνδυασμούς - μεγέθη. Οι απλές γεύσεις παγωτού χωρίς σοκολάτα, μπισκότα & ξηρούς καρπούς είναι οι λιγότερο επιβαρυντικές. Η κατανάλωση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 1-2 φορ/εβδομ. για ένα ατομικό παγωτό ή 2 μπάλες αντίστοιχα.
Light παγωτά
Η καλύτερη επιλογή των light παγωτών είναι αυτά που έχουν 0% ζάχαρη & 0% λιπαρά αφού έχουν λιγότερες θερμίδες, εφόσον δεν επικαλύπτονται από σοκολάτα, σιρόπι, ξηρούς καρπούς. Εναλλακτικά υπάρχουν & οι γρανίτες ή τα σορμπέ που περιέχουν κατεψυγμένο μείγμα φρούτων, νερό & ζάχαρη χωρίς γάλα.
Τι να προσέξουμε
Το παγωμένο γιαούρτι συγκριτικά με το «αντίπαλο δέος» του το παγωτό, έχει λιγότερες θερμίδες αφού έχει λιγότερα λιπαρά & κυρίως κορεσμένα. Όμως το παγωμένο γιαούρτι περιέχει περίπου τα διπλά σάκχαρα (φρουκτόζη ή γλυκαντικά) σε σχέση με ένα απλό άπαχο γιαούρτι. Η προσεκτική επιλογή των toppings του παγωμένου γιαουρτιού είναι σημαντική καθώς μπορούν να αυξήσουν κατά πολύ τις θερμίδες. Και τα δύο αποτελούν πολλή καλή πηγή ασβεστίου & πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας & έχουν αγχολυτική δράση. Καλό είναι να προτιμάτε συσκευασμένο παγωτό από το χύμα (λιγότερη νοθεία). Ακόμη επειδή & τα δύο είναι ευπαθή προϊόντα θα πρέπει να ελέγχουμε τις συνθήκες συντήρησης τους.
Και οι 2 επιλογές αποτελούν δροσιστικά & υψηλής θρεπτικής αξίας επιδόρπια με την προϋπόθεση ότι καταναλώνονται με σύνεση & σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν κάποιο γεύμα. Τέλος, είναι πολύ εύκολο κάποιος στην ιδέα πως δεν καταναλώνει γλυκό, αλλά γιαουρτάκι ή light παγωτό, να παρασυρθεί & να οδηγηθεί τελικά σε μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων από το να είχε καταναλώσει απλά ένα παγωτό.
Καλή Απόλαυση!