H μείωση της προσλαμβανόμενης τροφής παράλληλα με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας αποτελούν τις δύο κινήσεις "ματ" για τη μείωση των περιττών κιλών. Τι γίνεται όμως όταν, ενώ φαίνεται πως κάνετε τα πάντα σωστά, όχι μόνο δεν καταφέρνετε να χάσετε αλλά κάποιες φορές κερδίζετε βάρος; Μήπως υπάρχει κάποιο υποκείμενο παθολογικό αίτιο με συμπτώματα τόσο κοινά & ήπια που "σαμποτάρει" τις προσπάθειές σας;


Νωθρός θυρεοειδής: Η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα ή αλλιώς υποθυρεοειδισμός, διαταράσσει τον μεταβολισμό αλλά & πολλές άλλες πτυχές της υγείας μας. Ο υποθυρεοειδισμός είναι μία κατάσταση που εμφανίζεται στο 10% των ενήλικων με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες. Εκτός από την αύξηση του σωματικού βάρους, άλλα συμπτώματά του είναι η εύκολη κόπωση, η τριχόπτωση, η ξηροδερμία, ο πόνος στις αρθρώσεις, η μυϊκή αδυναμία, η αυξημένη ροή κατά την έμμηνο ρύση, η αυξημένη ευαισθησία στο κρύο, ακόμη & η κατάθλιψη. Χρειάζεται να ελέγξετε τα επίπεδα της TSH (θυρεοτροπίνη). Γενικά, όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο TSH, τόσο πιο "αργός" είναι ο θυρεοειδής σας. Συνεπώς, ένας ενδοκρινολόγος θα σας συστήσει την κατάλληλη ορμονική θεραπεία υποκατάστασης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.


Φαρμακευτική αγωγή: Κάποιες κατηγορίες φαρμάκων, όπως είναι τα αντικαταθλιπτικά, τα στεροειδή & σπανιότερα τα αντισυλληπτικά, σχετίζονται με την αύξηση του σωματικού βάρους. Κάτι που μπορεί να διαπιστωθεί είτε άμεσα είτε μετά την πάροδο κάποιων μηνών από την έναρξη λήψης του φαρμάκου. Συζητήστε με το θεράποντα ιατρό σας το πρόβλημα. Θυμηθείτε, ωστόσο πως η αντιμετώπιση της κατάστασης για την οποία παίρνετε το φάρμακο αποτελεί την προτεραιότητά σας, γι' αυτό μην σταματήσετε την αγωγή προτού συμβουλευτείτε τον ειδικό.


Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών : Περίπου 1 στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας πάσχουν από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, στο οποίο οι ωοθήκες παράγουν αυξημένες ποσότητες ορμονών του ανδρικού φύλου. Εκτός από τα προβλήματα στον καταμήνιο κύκλο & την υπογονιμότητα, το συγκεκριμένο σύνδρομο σχετίζεται & με την αντίσταση στην ινσουλίνη, μια παθολογική κατάσταση όπου το σώμα δεν διαχειρίζεται επαρκώς τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα & συχνά συνδέεται με την υπερβολική αποθήκευση λίπους ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς. Ακόμη μπορεί να προκληθεί αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο & το σώμα & ακμή. Ο καθιερωμένος έλεγχος περιλαμβάνει τον προσδιορισμό των επιπέδων της τεστοστερόνης, της προγεστερόνης & των οιστρογόνων, έναν υπέρηχο ωοθηκών & τη μέτρηση των τιμών της γλυκόζης & ινσουλίνης. Εάν ήδη ακολουθείτε ένα ισορροπημένο τρόπο διατροφής & ασκείστε τακτικά μπορεί να χρειαστεί να αυξήσετε ακόμη περισσότερο τη σωματική σας δραστηριότητα. Εάν έχετε ινσουλινοαντίσταση θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων & επεξεργασμένων δημητριακών. Εάν οι συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν αποδώσουν, τότε είναι απαραίτητη η λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.


Τροφικές δυσανεξίες: Αν & η τροφική αλλεργία αναπτύσσεται όταν το σώμα μας λανθασμένα χαρακτηρίζει ένα τρόφιμο ή συστατικό του ως επιβλαβές & του επιτίθεται, η τροφική δυσανεξία μπορεί να οφείλεται & σε άλλα αίτια όπως η έλλειψη κάποιου ενζύμου (δυσανεξία στη λακτόζη) ή η ευαισθησία σε πρόσθετα τροφίμων. Τα τρόφιμα που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν δυσανεξία είναι τα γαλακτοκομικά (λακτόζη), τα αυγά, η σόγια, το καλαμπόκι & τα δημητριακά (γλουτένη). Τα χαρακτηριστικότερα συμπτώματα είναι το φούσκωμα, η αύξηση της κατακράτησης υγρών, τα αέρια, η διάρροια, η δυσκοιλιότητα, το ήπιο άσθμα, το έκζεμα, οι πονοκέφαλοι, οι πόνοι στις αρθρώσεις & η κόπωση. Εάν υποψιάζεστε πως έχετε τροφική αλλεργία, αποκλείστε κάποιες τροφές από τη διατροφή σας για 2-3 εβδομάδες, εισάγοντας τες & πάλι σταδιακά, μία τη φορά & ελέγχοντας για τυχόν αντιδράσεις. Για την αντιμετώπιση ήπιων συμπτωμάτων δοκιμάστε ειδικά τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά (γιαούρτι, γάλα κ.α.) που θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του εντέρου & στη πέψη. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν συμβουλευτείτε έναν γαστρεντερολόγο ή κλινικό διαιτολόγο.