Η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι μια εξαιρετική στιγμή για να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας υιοθετούν μια σωστή διατροφή είτε αν αγοράσουν το γεύμα στο σχολείο ή παίρνουν κάτι από το σπίτι. Κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς, πολλά παιδιά αλλάζουν τον τρόπο διατροφής τους λόγω των απαιτητικών προγραμμάτων τους σε σύγκριση με τις μέρες του καλοκαιριού. Τώρα τα παιδιά ξυπνούν πολύ πιο γρήγορα και προσπαθούν να “αξιοποιήσουν” και το τελευταίο λεπτό ύπνου με αποτέλεσμα

να φεύγουν από το σπίτι χωρίς πρωινό. Ακόμη, τα απογεύματα τους είναι γεμάτα με φροντιστήρια (ιδίως για τα μεγαλύτερα παιδιά), πολλές φορές αμέσως μετά το σχολείο, έτσι αναγκάζονται να χάνουν γεύματα και να καταφεύγουν σε όχι και τόσο υγιεινές λύσεις όπως τα τσιπς, γαριδάκια, αλμυρά, σοκολάτες, μπισκότα.

Οι περισσότερες μελέτες, δείχνουν ότι τα τρόφιμα που επιλέγουν τα παιδιά από το κυλικείο, ή φέρνουν από το σπίτι, τις περισσότερες φορές, είναι κακής ποιότητας και χαμηλής θρεπτικής αξίας. ‘Έτσι, οι τροφές που τα παιδιά καταναλώνουν επηρεάζουν την υγεία τους τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

ΝΑΙ στο Πρωινό

Ο καθένας μας χρειάζεται πρωινό. Ο ανθρώπινος οργανισμός μετά την νυκτερινή νηστεία χρειάζεται νέα εφόδια - θρεπτικές ουσίες και ενέργεια για να παραμείνει σε εγρήγορση όλη την ημέρα.

Έρευνες, έδειξαν ότι παιδιά που δεν τρώνε πρωινό παρουσίασαν τις ακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις στην συμπεριφορά τους σε σύγκριση με παιδιά που κατανάλωναν το σωστό πρωινό όπως έλλειψη συγκέντρωσης, μειωμένη διάρκεια προσοχής, μειωμένο δείκτη νοημοσύνης, μειωμένη ενεργητικότητα, εγρήγορση, ετοιμότητα, υπογλυκαιμία, παχυσαρκία, κίνδυνος αυξημένης χοληστερόλης στο αίμα, κατάπτωση, ευερεθιστικότητα, μειωμένη απόδοση.

Η τροφή είναι τα εφόδια - τα καύσιμα του οργανισμού και χωρίς αυτά δεν μπορούμε να αναμένουμε σωστή απόδοση. Επίσης, μελέτες έδειξαν ότι άτομα που αποφεύγουν το πρωινό μπορεί να οδηγηθούν στην παχυσαρκία. Η αποχή από την τροφή για μακρά διαστήματα μειώνει το μεταβολισμό. Συνεπώς, οδηγούμαστε σε “τσιμπήματα” και απότομη κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας τροφών που είναι συνήθως λιπαρές και μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλή χοληστερίνη στο αίμα.

Υγιεινά πρωινά γεύματα

γάλα χαμηλό σε λιπαρά με δημητριακά ολικής άλεσης & φρούτο εποχής.

γάλα χαμηλό σε λιπαρά με 2 μπισκότα τύπου πτι μπερ & φρούτο εποχής.

γιαούρτι με μέλι & φρούτο εποχής.

τοστ με τυρί με χαμηλά λιπαρά & ζαμπόν γαλοπούλας & φυσικός χυμός.

φρυγανιές σικάλεως με μαργαρίνη & ποτήρι φυσικός χυμός.

Δεκατιανό - Γεύματα που μεταφέρονται.

Το δεκατιανό, είναι απαραίτητο κάθε μέρα, ειδικά όταν αυτή ξεκινάει αρκετά νωρίς το πρωί. Επιτρέπει στα παιδιά να ενεργοποιήσουν τον μεταβολισμό τους έγκαιρα, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να καταφύγουν σε γλυκά ή λιπαρά τρόφιμα για να κορέσουν την πείνα τους.

Υγιεινά «Δεκατιανά» - ενδιάμεσα στο σχολείο:

       Σάντουιτς χωρίς αλλαντικά

       Είδη αρτοποιήματος χωρίς σφολιάτα (κουλούρι Θεσσαλονίκης, σταφιδόψωμο)

      Φρουτογιαούρτι

      Παξιμάδια

      Φρούτα ή χυμούς

      Μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως

Τσιμπήματα μετά το σχολείο

       Δημητριακά ολικής αλέσεως (χωρίς ζάχαρη) με αποβουτυρωμένο γάλα ή γιαούρτι.

       Λαχανικά με λεμόνι (καρότο, αγγουράκι, σέλινο)

       Φρούτο

       Αποβουτυρωμένο γάλα ή γιαούρτι.

       Ποπ-κορν

       Κέικ (χωρίς γλάσο)

       Κράκερς με τυρί και μέλι

Τέλος, είναι απαραίτητη η εκπαίδευση των μαθητών και των γονιών τους,
αλλά και των δασκάλων, από τους διαιτολόγους, σε συνεργασία με παιδιάτρους και ειδικούς σε θέματα αγωγής υγείας, ώστε να είναι επαρκώς ενημερωμένοι για θέματα διατροφής, τόσο στο σχολείο όσο και στην καθημερινότητά τους.