Η συχνή φυσική δραστηριότητα αποτελεί πλέον μέρος μιας παγκόσμιας αντίληψης και οι άνθρωποι όλων των ηλικιών αρχίζουν να συμμετέχουν σε ομάδες άσκησης για να πετύχουν ΣΤΟΧΟΥΣ. Ο δικός σας στόχος μπορεί να είναι να χάσετε βάρος, να βελτιώσετε την αντοχή σας, να αυξήσετε τη μυϊκή ισχύ ή απλά να δείχνετε και να αισθάνεστε καλύτερα. Ο έλεγχος του μεταβολισμού και της καρδιο-αναπνευστικής ικανότητας, παρέχει μια λεπτομερή και κατανοητή εικόνα της γενικότερης φυσική σας κατάστασης. 

 

Καρδιο-Αναπνευστική Ικανότητα (C.R.F)

Η CRF, επίσης γνωστή ως VO2max, είναι η μέγιστη δυνατότητα μεταφοράς και κατανάλωσης οξυγόνου, κατά την άσκηση αυξανοόμενης έντασης. Η υψηλότερη τιμή που επιτυγχάνεται κατά το πρωτόκολλο άσκησης, χρησιμοποιείται στη συνέχεια για την αξιολόγηση της αντοχής αθλητών, τον προσδιορισμό του επιπέδου φυσικής κατάστασης μη αθλητών και για την κατανόηση παραγόντων που μπορεί να περιορίζουν την ικανότητα μη αθλητών (πνεύμονες, καρδιά κ.τ.λ.)

 

Ατομικό Πρόγραμμα Προπόνησης και Ζώνες Καρδιακής Συχνότητας.

Το να έχουμε αντικειμενικά δεδομένα σχετικά με το επίπεδο φυσικής κατάστασης είναι ουσιώδες ώστε να παρέχουμε με ακρίβεια ατομικά προγράμματα προπόνησης και προγράμματα ελέγχου σωματικού βάρους. Η προπόνηση στη σωστή ένταση και διάρκεια είναι απόλυτα απαραίτητη για τη γρήγορη επίτευξη των στόχων. Εφόσον έχετε στα χέρια σας τη μέτρηση VO2max και τις ατομικές ζώνες προπόνησης (καύσης λίπους, αντοχής, διαλειμματικής προπόνησης κτλ.), θα μπορείτε πλέον να αναπτύξετε ένα πλήρως αξατομικευμένο πρόγραμμα γυμναστικής. 

VO2max, πως μπορείτε να το μετρήσετε.

Η μέτρηση του VO2max είναι απλή διαδικασία. Εκτελείτε ένα τεστ διαβαθμιζόμενης έντασης, στο οποίο η ένταση άσκησης αυξάνεται σταδιακά μέχρι να επιτευχθεί η μέγιστη προσπάθεια. 

Δοκιμασία VO2max

Εκτελείτε ένα πρόγραμμα άσκησης, διάρκειας 10 - 12 λεπτών, σε εργοδιάδρομο ή στατικό ποδήλατο, ενώ αναπνέετε μέσα σε μια άνετη μάσκα μέχρι να πετύχετε τη μέγιστη προσπάθεια.

 

Τη μέρα του ραντεβού σας για τις μετρήσεις:

Θα πρέπει να φοράτε άνετα ρούχα και χαμηλά ή αθλητικά παπούτσια. Για να εξασφαλίσετε τη μέγιστη απόδοσή σας παρακαλούμε ακολουθήστε τους παρακάτω κανόνες:

  • Το πρωί της μέτρησης πάρτε ένα ελαφρύ πρωινό, τουλάχιστον 2 ώρες νωρίτερα του ραντεβού σας. Εαν είστε καπνιστής, θα πρέπει να αποφύγετε το κάπνισμα για τουλάχιστον 8 ώρες πριν τη μέτρηση.
  • Μην εκτελέσετε άσκηση (αεροβική ή βάρη) το πρωί της μέτρησης.
  • Εάν παίρνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, ακαλουθήστε την κανονικά. Άτομα με ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων ή άλλη μόνιμη πάθηση, να συμβουλευτούν τον ιατρό / καρδιολόγο τους πριν εκτελέσουν οποιαδήποτε δοκιμασία.